PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

Problémy s ne úplně doléčeným uživatelem drog

Petra

Dobry den.
Obracim se na Vas s dotazem, ktery se tyka meho nevlastniho syna (syna me partnerky), jehoz chovani velmi ovlivnuje chod nasi domacnosti. Syn byl nekolik let zavisly na tvrdych drogach, nejakou dobu si injekcne aplikoval heroin. Prosel nekolika odvykacimi programy a nekolika komunitami. Po dlouhe dobe nakonec dokazal s tvrdymi drogami prestat. Problem je v tom, ze se stale uplne nezbavil zavislosti (alkohol, marihuana) a zije stale stejnym stylem jako drive. Behem poslednich dvou let vystridal cca dvacet (!) zamestnani a z kazdeho ho po kratke dobe propustili, vetsinou kvuli piti alkoholu a jednou take kvuli zpronevere penez, kvuli ktere je nyni "v podmince". V nekolika restauracich, kde pracoval, si nadelal velke dluhy a vubec neresi, ze by je mel splacet. Tim padem se take muze stat, ze skonci ve vezeni. Neresi pokuty, jizdy na cerno, dluhy... Nejvetsi problem s nim ale mame doma. Ziti s nim velmi zasahuje do nasi rodiny. Starame se o 14letou slecnu a uz jen kvuli ni to vidim jako velky problem. Syn u nas zije na dluh, neprispiva na najem a jakmile si vydela jen trochu penez, okamzite je utrati za alkohol a marihuanu. Pote chodi po byte, zadoni o penize, o cigarety... Obcas ma svetlejsi chvilku, kdy z nej mame radost. To kdyz napriklad slibuje, ze "ted uz si to v praci nepokazi" nebo ze "pujde k psychologovi" atd. Vzdy jsou to hezke, uvedomnele reci. Umi byt mily, stejne jako pak umi byt vztekly a zly. Vtdy ubehne jeden den a vse je zase pri starem. Dalo by se snad i rict, ze mu tento styl zivota vyhovuje. Domlouvaly jsme mu s partnerkou. Prosily. Pomahaly a stale pomahame. Ale je to porad stejne. Synovi je 27 let a neni u nej videt zadny posun. Ma partnerka se boji, ze skonci na ulici (coz mu s jeho zivotnim stylem realne hrozi). Mame druhe dite a nemuzeme se starat o dospeleho chlapa, ktery nam jen lze a zneuziva nas. Da se podle Vas u takoveho cloveka jeste neco menit? Pokud on sam nebude doopravdy chtit? Jsem jiz unavena ze vsech jeho potizi. Ale chci vedet, ze jsme s partnerkou udelaly vse. Velice dekuji, Petra M.

Odpověděl: Markéta Kordová

Petro, zdravím Vás,

 

chápu, že je to náročné a zatěžující pro celou rodinu. Obávám se, že pokud nevlastní syn nebude ochotný sám některé věci ve svém životě změnit, bude Vaše snaha a nekonečné pomáhání, k ničemu. Motivace je nejdůležitější a je zapotřebí motivace dané osoby, které se to týká...

 

Uvádíte, že jste z Prahy. Nechcete se s partnerkou zastavit u nás v Poradně pro rodiče a více vše probrat v osobním kontaktu, kde je větší prostor pro doplnění, doptání se atd?

 

MK

 

 

 

 

 

Zpět

Top