PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

Partner pije

Sailormoon

Dobrý den, přítel je alhokolik, zkoušely jsme ambulantní léčku, ale přítel nevydržel.
Chi se zeptat, kde v Praze ho mohu přihlásit na léčení, kde bude na trvalo? Poté jestli bude na neschopence a nakonec zda mu odeberou řidičský průkaz, bez kterého bohužel nemůže v práci fungovat?
Moc děkuji za odpověď.

Odpověděl: Amrit Sen

Sailormoon, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Chápu Vaše obavy, náročnou situaci, možná i pocity bezmoci. 

Co musím zmínit především, že závislost přítele nevyřešíte, ani ho do léčby nepřihlásíte. Ani jedno není prakticky možné, může to udělat pouze on sám, Vy ho v tom můžete jedině podpořit. Léčbu a vše související, si musí zájemce o léčbu vyjednat a vyřídit sám, jiná cesta není.

 

Nezlobte se, ale ukázaná platí, to znamená, že by bylo pro všechny strany a především pro přítele výhodnější, kdyby nám psal on. Přinejmenším by to napovídalo o tom, že má zájem svoji závislost řešit. Bez jeho vlastní motivace, rozhodnutí a konkrétních kroků směrem k úzdravě, se můžete, odpusťte, Vy i zbytek světa svléci z kůže a rozkrájet na kousíčky, ale nezmění se nic. Vnímám to tedy tak, že tím, kdo v tuto chvíli podporu a pomoc především, jste Vy.

 

K dalším otázkám, neschopenka se v souvislosti s léčbou závislosti, především pobytovou, běžně vydává a může být vystavena s krycí diagnózou, pokud to situace, nebo pacient, klient, vyžaduje. Jak je to s přesně řidičákem, se dozvíte od pracovníků bezplatné specializované právní poradny A.N.O., které můžete Vy, lépe přítel, kontaktovat. Co je však na bíledni, že pokud nebud přítel situaci řešit, o řidičák přijde, možná na dobro a jako alkoholik se už v žádné práci dlouho neudrží.

 

Internetové poradenství má své limity, není nad osobní pohovor.

Doporučuji Vám zavolat do nejbližšího zařízení, které poskytuje bezplatné poradenství partnerům uživatelů návykových látek a alkoholiků a domluvit si termín schůzky.

 

Při osobním pohovoru, po bližším seznámení se situací, Vám zkušení odborníci doporučí konrétní kroky, jak ji řešit, jak "opečovat" sebe, abyste se nestala spoluzávislou, aniž byste návykové látky nadužívala.

Kdo nedokáže pomoci sobě, těžko může být co platný někomu dalšímu, v souvislosti se závislým partnerem to platí dvojnásob. Jinak se může stát, že převezmete závislostní vzorce chování, necháte se manipulovat a přestanete žít vlastní život, budete žít život závislého partnera, se všemi negativními dopady, které tato nemoc přináší.

 

Dozvíte se, jak s přítelem komunikovat a jakých chyb se vyvarovat, protože se velmi často stává, že partnerky chybně volenou podporou jen umožňují partnerovo setrvávání v dalším užívání a přímo, byť s nejlepšími úmysly, podporují jeho propad do ještě hlubší závislosti. Brání tomu, aby dotyčný pocítil důsledky a nesl odpovědnost za svá rozhodnutí a jednání, připraví ho tak o možná poslední zbytky motivace k pozitivním změnám, kontaktu s odborníky a nástupu do léčby. 

 

Co je velmi důležité, seznámí Vás s možnostmi, jak se lze pokusit partnerovu motivaci podpořit a za jakých okolností ve vztahu setrvávat.

 

Když napíšete ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám kontakty na nejbližší adiktologické ambulance, AT poradny a obdobné bezplatné služby, obratem pošleme.

 

Jak je můžete Vy, i přítel, každý pro sebe, vyhledat sami, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

 

P. L. Červený Dvůr
Červený Dvůr 1
Český Krumlov 381 01
Telefon: +420 380 309 130
E-maily:
informace@cervenydvur.cz
prijem@cervenydvur.cz
debnar@cervenydvur.cz
Web: https://cervenydvur.cz/

 

Právní poradna A.N.O

Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov
Telefon: +420 222 582 932
Mobil: +420 736 760 701
E-mail: ppano@asociace.org
Web: https://poradna.asociace.org/
Webová právní poradna: https://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Budeme rádi, když dáte vědět, jak Vám je, jak si stojíte a jak se situace vyvíjí, jestli Vám byla odpověď užitečná. 

 

Přeji Vám i příteli vše dobré, klidný, pohodový víkend,

Amrit Sen.

 

 

Zpět

Top