PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

táta je závislí na cigaretách

knedlik

prosím můžete mu pomoct denně vikouří asi 20 cigaret a takhle asi už 22 let

Odpověděl: Jakub Chudomel

Dobrý den knedlíku,

 

díky za dotaz.

 

Závislost na tabáku, tzv.tabakismus, je opravdovou drogovou závislostí. Drogou je v tomto případě nikotin, který je jedinou návykovou látkou v tabáku. Je to droga dokonce návykovější než například heroin. To je jeden z důvodů, proč si naprostá většina nedospělých kuřáků myslí, že až bude chtít, prostě kouřit přestane a proč to bohužel u většiny z nich nebude pravda: 7 z 10 dospělých kuřáků by raději nekouřilo, kdyby si ovšem ještě mohli vybrat.

 

Tabákový kouř obsahuje řádově přes 4000 chemikálií, patrně všechny, které se najdou ve školním chemickém kabinetu. Je to například močovina, čpavek, dusičnany, kterých se bojíme v uzeninách, kyanovodík, který bývá v jedu na krysy, formaldehyd, do kterého se nakládají mrtvoly... Kolem 100 z těchto látek je kancerogenních, tedy vyvolávajících rakovinu.


Ačkoli se výrobci cigaret snaží vzbudit dojem, že kouření je dospělá aktivita, pravý opak je pravdou: je to dětská nemoc, průměrný věk první cigarety je u nás kolem 10 let a kolem 90 % kuřáků si zapálí první cigaretu dřív než jim je 18 let. To je někdy důležité dětem vysvětlit: dospělí s kouřením prakticky nezačínají, výrobci cigaret si musejí své zákazníky zajistit dřív než oni dostanou rozum, dospělé už by do závislosti tak snadno nedostali.

 

Kouřit tabák je tedy jednak zdraví škodlivé, a to jak pro samotného kuřáka, tak i pro ty, kteří musí jeho cigaretové výpoary inhalovat ze vzduchu. Zároveň není úplně příjemné být v přítomnosti kuřáka - především pro nekuřáky, protože zapáchají vykouřeným tabákem.

 

Přestat kouřit je obtížné, ale jde to. Podobně, jako přestat užívat jiné drogy vyvolávající závislost. V první řadě však musí sám kuřák usilovat o to, aby s kouřením přestal. Bez jeho vlastního rozhodnutí a snahy to nejde.

 

Zde posílám odkaz na stránky Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku, kde najdete i kontakty na Centra pro závislé na tabáku. Vyhledejte to nejbližší vašemu bydlišti a kontakt předejte otci - ať se tam vypraví pro návod, jak přestat kouřit - http://www.slzt.cz/centra-lecby .

 

S pozdravem Jakub Chudomel 

Zpět

Top