PORADNA PRO RODIČE A BLÍZKÉuživatelů návykových látek

Experimentují vaši blízcí s drogami? Užívají drogy už dlouho a vám docházejí síly?

ZEPTAT SE Poslední odpovědi

Amfetamin

Endy

Zjistili jsme, že kamarád (26let)užívá amfetamin. Jak mu pomoci? Dělá dluhy, nechodí do práce.Jak ho dostat na léčení?
Děkuji za odpověď

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Endy,

 

bohužel není dost dobře možné donutit druhého k léčení nebo k jakékoli změně, pokud si sám neuvědomuje, že by měl potíže, nebo prostě o změnu nestojí. Bohužel drogy přináší lidem řadu příjemných zážitků - u pervitinu to bývá pocit energie, že vše zvládám, dokážu hodně, mám spousti sil, lidé hodně vydrží, nepotřebují spát, nepociťují únavu, dokáží se jedné věci věnovat, potíže jim připadají malicherné, často vydrží víc i v sexu, zážitky jsou na něm intenzivnější atd. Někteří lidé přirovnávají užití stimulancií k orgasmu a tak se není čemu divit, že touží po tom takový zážitek opakovat. Bohužel za to postupně a nenápadně platí cenu - ztrácí kontakt s okolím, které drogy neužívá, lidé, věci i zážitky, které nejsou na droze jsou pro ně šedivé a nevýrazné, obyčejná radost je v takovém srovnání nevýrazná a navíc mnohem obtížněji dosažitelná.

 

Píšete, že jde o vašeho přítele a předpokládám, že vám na něm záleží. Mluvil jste s ním o tom? Je sice pravda, že rozhodnutí, jestli jít nebo nejít na léčbu, je na kamarádovi, ale vy máte možnost mu jasně říct, čeho jste is na něm všiml, vyjádřit mu pochopení, že takové zážitky vyhledává, ale zároveň mu popsat, co bude nejspíš následovat, můžete mluvit o tom, že vám na něm záleží a bojíte se o něj, ale i o tom, jak se cítíte, když nevíte, jestli je s vámi střízlivý nebo ne. Možná to pro něj bude důležitá zpětná vazba, která ho přivede k úvahám o změně. Rozhodnutí za něj sice neuděláte, ale právě upřímnou zpětnou vazbou, tím, že budete mluvit o svých vlastních pocitech a obavách, tím, že si budete hlídat, aby vás jeho užívání drog neničilo (nebudete se podílet na jeho financování, ani se nebudete tvářit, že vám nevadí, když je pod vlivem, nebo krýt jeho chyby a užívání apod.), můžete mít vliv na to, že si své problémy připustí. Výčitky, výhružky ani ultimáta většinou v podobných případech moc nefungují. 

 

Nicméně buďte připraven na to, že se prostě rozhodne v užívání dál pokračovat. Třeba i proto, aby si ověřit, že skutečně necháváte rozhodnutí na něm nechcete s ním manipulovat. Nebo prostě proto, že ho zatím na pervitinu víc věcí láká, než odrazuje. Blízcí v takových momentech zažívají pocit bezmoci, zvažují, jestli nemohli udělat něco jinak. A tak není od věci mít někoho nestranného, s kým můžete o všem mluvit. Neuzavírejte žádná tajemství s kamarádem, který drogy užívá. Není přeci cílem, aby jeho braní drog trápilo i vás. I vy máte právo na pomoc a podporu, pokud vás něco trápí ... a je-li to užívání drog vašeho kamaráda, mluvte o tom. Pokud nemáte v blízkosti nikoho, komu byste se mohl svěřit, pak vám mohu nabídnout kontakty na poradny pro rodiče a blízké uživatelů drog. V každém větším městě se taková možnost najde, služby jsou většinou zcela zdarma a velmi diskrétní. Kdyby vám takový kontakt dával smysl, napište, která větší města jsou vám dobře dostupná, poslala bych vám odkazy.

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět

Top